X

Cele şase reguli ale consumului de ceai: Cum previi efectele adverse

Consumul excesiv de ceai poate cauza amețeli sau probleme digestive. Află cum poți obține avantajele acestei băuturi naturale, evitând iritarea stomacului și alte probleme. Este foarte plăcut să te bucuri de o ceașcă de ceai într-o pauză de la serviciu sau la finalul unei zile aglomerate, dar acest obicei util poate funcționa împotriva ta dacă exagerezi în ceea ce privește cantitatea. Prea mult ceai consumat foarte rapid poate irita stomacul, fiind indicat să ai un ritm lent de a-l savura și să nu-l tratezi ca și cum ar fi apă. De asemenea, este bine să iei o gustare lângă o ceașcă de ceai și să eviți această băutură pe stomacul gol.

Chiar dacă este mult mai sănătos decât sucurile acidulate, dacă vei consuma prea mult ceai sau dacă este foarte concentrat organismul tău ar putea fi afectat negativ. Te-ar putea durea urechile, ai putea ameți sau te vei simți obosit. Exagerarea cu numărul de cești de ceai negru poate provoca starea de preaplin și va agrava balonarea, potrivit eva.ro.

CITEȘTE ȘI: O sursă mai puţin cunoscută de vitamine şi minerale: Ceaiul de lemn dulce, remediu pentru numeroase afecţiuni

Iată cum poți preveni efectele adverse când bei ceai:

1. Alege ceaiul în mod corect

Starea de amețeală va apărea mult mai des dacă optezi pentru frunzele de ceai recoltate recent, de obicei la începutul primăverii, pentru că au efecte mult mai puternice. Acest tip de ceai nu este depozitat decât cel mult o lună înainte de a fi pus în vânzare și conține un nivel foarte ridicat de cafeină, alcaloizi activi și alte substanțe stimulante, care se regăsesc în cantități mult mai reduse în restul ceaiurilor. Cantitatea ridicată de substanțe energizante poate stimula excesiv sistemul digestiv și pe cel nervos. Optează pentru ceaiuri care au fost depozitate cel puțin un an de zile pentru a preveni această consecință.

2. Nu te grăbi

Nu ai de ce să bei o ceașcă de ceai foarte repede pentru că este o experiență care te relaxează când o realizezi într-un ritm lent. Ceaiul te calmează și te revitalizează treptat și nu este deloc util să te grăbești pentru a obține efectul mai rapid.
Integrează-te ritmului specific și folosește-l ca pe o ocazie de a medita. Nu bea ceaiul imediat ce l-ai preparat, ci lasă-l să se răcească aproximativ 30 de minute pentru ca o mare parte a polifenolilor și aldehidelor să se oxideze. După ce are loc acest proces ceaiul rezultat va fi mult mai bine tolerat de organism.

3. Nu bea ceai preparat din mai mult de 10g de plante pe zi

Deși este o băutură cu multe avantaje pentru sănătate, dacă vei consuma ceai din mai mult de 10g de plante ai putea favoriza iritarea stomacului și a esofagului, mai ales dacă bei ceaiul fierbinte. În timp iritarea provocată va favoriza ulcerele, refluxul gastroesofagian și agravarea simptomelor specifice colonului iritabil.

4. Ia gustări lângă ceștile de ceai

Alege și o gustare de fiecare dată când bei ceai pentru că vei favoriza absorbția băuturii aromate la nivelul stomacului.
Consumă alimente sărate pentru a reface echilibrul de sodiu sau dulci pentru a preveni scăderea bruscă a glicemiei ori amețeala care se pot manifesta când bei ceaiul simplu.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul verde previne formarea cariilor. Alte beneficii importante, inclusiv împotriva cancerului

5. Nu beai ceai pe stomacul gol

Dacă bei ceai imediat după ce te-ai trezit vei dilua foarte mult acidul din stomac, iar capacitatea de a digera alimentele în mod eficient va fi redusă. În plus, organismul va absorbi mult mai repede cafeina și te vei simți stresat, agitat sau amețit. Mai bine începe-ți ziua cu un pahar cu apă, iar după 30 de minute de la micul dejun poți bea și prima ceașcă de ceai.

6. Nu beai ceai imediat după ce ai mâncat

Ceaiul conține tanin, în special ceaiul verde și cel negru, care interacționează cu fierul din componența alimentelor consumate și previne absorbția lui. Lasă să treacă 30 de minute până la o oră de la finalul unei mese pentru a bea ceai.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro